Sidebar

26
po, čen

Blogosféra
Typography

Dovážka obědů, snídaní večeří a svačinek zejména ve městech, kde jsou desítky restaurací a obchodů s potravinami někdy i nonstop 24h, začínám nechápat a sledovat jisté problémy, které se přenáší do mnoha oblastí lidského života. Lidi řeší krabičkové diety, konzumují je u počítačů a v celodenním shonu si mnohdy ani neuvědomují, že přicházejí o něco důležitého. Prožil jsem si zkušenost s novou brněnskou službou RIOFOOD.cz a podívám se na ní svým vlastním drobnohledem. Bohužel zatím jen BRNO.

 

Možná nyní čekáte na rozsáhlý rozbor, recenzi. Ano čekáte správně. Já čekám už dvě hodiny na snídani, vzdal jsem to. Otevřel jsem lednici a opět jsem si ji jako dlouhých dvacet let připravil sám. Tato recenze bude dokončená v průběhu příštího týdne, až se snídaně od Riofood dočkám. Ale to nic nemění na faktu, že se na to mrknu.

riofood

Riofood není zcela vhodný název pro volbu podnikatelského plánu, zadáním riofood do vyhledávačů se hledajícím nabídne stovka nerelevantních odkazů, a to jak na Google tak v ryze českém vyhledávači.

Vznik riofood.cz zřejmě provázel silný průjem, protože jak samotný web tak zejména jeho obsah jevil ještě včera známky šíleného amatérismu a pravděpodobně schizofrenie. Velmi nepodařené texty, plné gramatických chyb, nedotažená levná stránka. V jistý moment jsem měl dojem, že si někdo dělá srandu. Nedalo mi to a správce, tedy všechny osoby uvedené v kontaktech jsem neprodleně informoval s výčtem gramatických chyb, které měli ráz spíše ve spojování slov, nadbytku "a". Množství chyb v jednom odstavci dehonestoval celý projekt, což v jeho počátku značí nedůvěryhodnost a jak jsem uvedl počáteční průjem v nepřipravenosti a strachu. 

Ukázka textu č.1, aneb soutěž, kdo najde nejvíc chyb. 


Chceme být aby kažký začínal svuj den se skvělím čerstvím jídlem.Chceme, aby byli naši zákazníci spokojeni s chutí, servisem a se svými výsledky! Chceme dostávat spoustu pozitivních referencí, růst a neustále zvyšovat kvalitu našich služeb!


Nejdřív dolétli do kanceláře dva mládenci, rozdali letáky a utekli. Proklikat se k tomu podstatnému, nebo spíše najít to co chcete chvíli trvá. Stránky nejsou uživatelsky přívětivé a zaměřují se na lacinnost a jednoduchost, která v konečném součtu vytváří opak. V jednoduchosti je síla, ale nesmí být levná. Zřejmě neefektivnost přístupu a plýtvání prostředky.

Ta se projevila i ve faktu, že tištěné materiály nejeví informační statečnost. Roznáší je majitelé osobně do kanceláří, což je pěkné, ale minimálně by si měli značit kam a kdy. Naházeli nám je ještě do schránky - zcela zbytečně. Ano tisk jedné brožurky stojí 2,- Kč a práce s roznáškou se nepočítá, pokud ji dělá sám majitel na vlastní tiskárně a s vlastním pohybovým smyslem. Omyl - počítá. Vše se počítá a když vidím dosavadní kvalitu přípravy, tak se děsím kvality podnikatelského záměru a snídaně. Cíl je vždy jasný - zisk. 

K tomu, abychom se mohli podívat na zisk mám málo času a málo vstupních dat, ale při obdržení první snídaně a převážení, mohu provést kontrolní součet surovin. 

Ale vraťme se ke konceptu. Obědy, večeře, Pizzy, ožralí ožralci, dnes a denně, po večerec a nocích se po větších městech neustále něco převáží sem a tam, města jsou plná aut a nic tomu nepřidává donáška jídel a to i jednotlivcům na pracoviště. Zde je evidentní ta pokřivenost myšlení krabičkožroutů - řeší vlastní zdraví na úkor společnosti, na úkor životního prostředí. Lidi jsou už dnes tak líní, že si nedokáží ráno namíchat tvaroh-jogurt-ovoce-oříšky? Rozmixovat trošku ovoce, hrát si se svými chutěmi? Proč jsou ochotni platit za to, že jim někdo protáhne mixérem banán, jablko, mrkev? Vždyť do konceptu zdravého stravování, kam spadá absolutní kontrola jak nad kvalitou, zdrojem a množstvím spadá i to potěšení pro mozek a tělo si připravit jídlo. Do konceptu zdravého stravování se přenáší metody superfast food. Proč super? Do fast food si musíte alespoň dojít, ale super fast food vám dovezou až pod nos.

Riofood.cz  mne překvapilo ještě jednou a to způsobem vedení telefonického rozhovoru. Ano málokdo prošel školením ve vedení telefonického hovoru a mládí dává majitelům jistou omluvu, absence argumentů a především neznalost oponovat v kontextu ochrany dobrých vztahů se zákazníkem se nevyplatí. 

Ukázka textu č.2


Vyrábíme denně čerstvé a zdravé svačiny a snídaně jen z pečlivě vybranýchsurovin. Vždy používáme to nejkvalitnější ovoce a zeleninu. Při našípřípravě dbáme na design jídel, snažíme se, aby naše jídla nejenom chutnalaale i vypadala neodolatelně. V našich balíčcích najdete řadu jídel, kterájsou typická pro exotické části světa. Klademe velký důraz na nutričnívyváženost každé porce, kterou stanovujeMgr. Jan Brabec odborník n sportovní výživu. Naše jídla neobsahují žádné přidanélátky jsou nejen zdrojem jedinečné chuti, ale hlavně udržují lidské tělo i myslv dokonalé rovnováze.

Spousta našich klientů je velmi vytížená a čas na přípravu kvalitní a vyvážené snídaně nebo svačiny nemá, proto Rio food je volbou číslo 1. v Brně. Snídanové a svačinové balíčky vám dovážíme denně až pod nos a to v čas a místo jake si zvolíte.


Riofood.cz nabízí stejně jako všichni prodejci krabiček s jídlem balíčky a to snídaňové, svačinové a smoothie s možností volby. Co je ale volbou, když je jasně definovaný týdenní jídelníček?

Pokud bych podobný koncept připravoval, rozhodně bych dal zákazníkovi větší volbu. Hodně lidí dnes trpí různými alergiemi, takže týdenní balíčky i přes akceptaci konceptu jsou pro někoho vyloženě nevhodné. Mohou to být druhy ovoce, druhy oříšků, druhy nosných potravin menu.

Dále to jsou chutě, které ovlivňují skladbu jídelníčku a tím vylučují některé dny. Byť může být snídaně pro někoho vynikající chuťový zážitek, pro někoho nepřekonatelná překážka ten den akceptovat a potrvinu přijmout. 

V úterý 30.05.2017 je v typu snídaně Protein+ například "Rýžovoproteinová kaše s arašídovým máslem a mangem". Všechny tyto potraviny patří mezi významné alergeny.

Arašídové máslo, aby stálo za to, je poměrně nákladnou položkou, protože běžně používané náhražky, Nutellou konče obsahují velký podíl palmového oleje. Straním se potravinám s obsahem palmového tuku. Dále mám vysoké pochybnosti o obsahu bílkovin v této konkrétní snídani. Bez promixování s nějakým konkrétním neuvedeným koncentrátem ji nepovažuji za bílkovinovou, ale za snídani sacharidovou. Následující den v řadě Protein+ je tortilla s avokádem a špenátem? Ty proteiny alias bílkoviny jsou kde? 

Program určený Přesně pro Vas V A na místo, Které si vyberete případu.

Rozumíte textu? Jedna jediná věta, která má říci něco jednoduchého, aby se tzv. "vešla" a tolik nesrozumitelných a nepochopitelných chyb? 

Byť majitelé riofood.cz uvádí, že jim s konceptem skladby jídelníčku pomáhá jistý poradce Mgr. Jan Brabec, tak se jedná o "specialistu" který se nikde neprezentuje, neuvádí, nepublikuje je prostě neviditelný. Jedná se o mladíka co vyskočil z VŠ a neví kam se svými super naditými znalostmi ze studia? Nebo o mladíka, co absolvoval měsíční víkendový kurz a obdržel diplom? Také to může být fiktivní postava, jako celý projekt. Nevěřím Honzovi, že potravinám rozumí a možná měl jen jednoduché zadání, možná jednoduchou odměnu a z toho všeho to vychází. 

Typ jídelníčku Protein+ ve mne nebudí dojem, že obsahuje zvýšený obsah bílkovin. Snídaně Fresh, Protein+, svačiny a Smoothie na první pohled a první provozní týden vypadají v jistém ohledu krásně a v 90% mají výběr potravin vhodnější, než u populace, které se ve městě živí tím čím živí. Ráno rychle nějaké pečivo zalít půl litrem kafe a pak se nedočkat obědu po kterém jen odpadnout z kancelářské židle pod stůl.

Ano, připouštím, že pokud je někdo tak líný a neschopný si pravidelně připravovat zdravé snídaně a svačiny je tento koncept jedinečný a také zaplacený. Protože je o 1000% lepší než jakákoli houska s čímkoli mazaným, nebo koblížek od Andreje plný transmastných kyselin a prázdných kalorií. Riofood možná ve svých zákaznících navodí smysl se nad potravinami více zamýšlet a postupem času přejít na jiný styl stravování a vlastní přípravě. 

Riofood je start, sice přepálený, ale start. Mladíci se vykašlali na jistoty dané běžným zaměstnaneckým stavem a vrhli se na podnikání. Investovali nemálo prostředků a úsilí k tomu, aby se postavili na vlastní nohy a trápily se s podobnými recenzemi, které postupně začnou vznikat, či zanikat. Facebook a Instagram jim ještě nefunguje, stránky jsou strašné, ale každý milionář tak začal. Jenže v oblasti "foods" pokud k tomu nepřidají pořádný blogging a marketing hodný 21.století se k milionům nedostanou. Videa, sociální sítě, zážitky, novinky a především dát zákazníkovi možnost tzv. MIXIT.

Nápadem rozhodně může být volba zákazníka si do snídaně nechat zamíchat příchuť z některého ochuceného proteinového koncentrátu a tím zvýšit obsah bílkovin a změnit chuť. Místo arašídového másla, třeba hrst vloček, semínek, prostě umožnit volbu a nepředepisovat jim tak tvrdě. Ale k tomu se třeba časem propracují díky zisku a díky klientům, kteří konceptu budou věřit a začnou si objednávat. 


On bude vždy lepší důkaz výřez obrazovky: 

screenshot riofood.cz 2017 05 29 06 42 41

Slovník spisovné češtiny, aneb do očí bijící průšvih na úvodní stránce, na všech stránkách? 

fungovat

dělení: fun-go-vat

  jednotné číslo množné číslo
1. osoba funguji, funguju fungujeme
2. osoba funguješ fungujete
3. osoba funguje fungují, fungujou
rozkazovací způsob funguj fungujte
příčestí činné fungoval
příčestí trpné  
přechodník přítomný, m. funguje fungujíce
přechodník přítomný, ž. + s. fungujíc
verbální substantivum fungování

 


Jedním z problémů, se kterým se budou potýkat je samotný fakt roznášky a ranní provoz v Brně. Já jsem zvyklí snídat v nějaký určitý moment a byť tvrdí, že jídla připravují ten den ráno v 05:00h a rozvášky jsou od 07:00h do 10:00h, tak bych se nerad dočkal momentu, kdy budu snídat v 10:00h. Proč nezačínat v 04:00h a rozvážky začít v 06:00h a skončit v 09:00h? Jak bude fungovat řízení provozu rozvážek v koordinaci programu "obchodního cestujícího"? Jezdí nafťáky, skůtry, na kole, nebo elektromobilně? 

Jaký je výsledek chuťového testu č.1?

"Nerad to říkám pane řediteli, ale musím si postěžovat." V pátek mi do kanceláře byl doručen testovací balíček o dvou kusech standardních misek. Rýžová něco s ovocem. Neměl jsem shodou okolností a jak je u mne běžné váhy, takže jsem nemohl převážit, pouze skládací třímetrový žebřík. 

Jsem bohužel na bílkovinové dietě a byť se název balíčku honosí názvem Protein+, tak zběžným propočtem neobsahovala snídaně (doručená z lásky po obědě jako pozornost za recenzi) žádné bílkoviny. Chuťově mi nesedla jkási rýžová hmota bez příchuti a stejně tak poleva z arašídové pomazánky. Posypka směsí ovoce OK, ale to bylo jediné, co by jsem byl ochoten pozřít. Vzal jsem si jen vzorek na lžičku a obě krabičky k nezívislému posouzení jsem nabídl cílové skupině společnosti riofood.cz, což jsou dvě mladé, krásné (postavu střežícím a stále nekřesťansky hříšnícím) slečny, které ještě v páteční pozdní odpoledne v kanceláři zvyšovali produktivitu práce Česka. 

Bohužel ani u zdarma obdarovaných hladových strávníků se rýže nesetkala s povzdechem, ale spíše jemně nakyseleným obličejem s krajním výrazem odporu. Nevím, jestli porci spořádali, či jí za hlasitého jekotu odložili do bílé mísy, už jsem z kanceláře utekl. Ovoce bylo vynikající, to ano, jenže na ovoci nelze nic zkazit, to vyrábí příroda a ta nejví ví, co nám chutná.

Byť to bylo krásné a přívětivé poukázat vzorek k testování, ale tudy cesta nevede.

Jaký je výsledek chuťového testu č.2?

Jak se říká, nechci slevu zadarmo a tak mne v pondělí ráno v 07:00h překvapil pan majitel s testovacím vzorkem č.2 vč. svačiny. Odmítl jsem se nepodílet na nákladech takže jsem si vnutil uhrazení. Pokecal jsem s majitelem a vrhl se na snídani. Směs ovoce (jahody, borůvky a něco bílého s pecičkami - nevím neznám), opražené vločky a tvarohová pěna. Konečně snídaně jak má být. Svačinka v podobě freshe taky dobré konzistence a chuti.

Tentokrát jsem byl spokojený a něco podobného já jako stará konzerva bych žral klidně každý den - kdybych znal celkové množství sacharidů, bílkovin a dalších hodnot. Ano hlídám si štíhlou figuru a pro záznam o tom co sežeru si vedu záznamy. Tady klukům poradím jednoduchého pomocníka - kaloricketabulky.cz, kde si ty sestavy mohou velmi snadno spočítat a zákazníky podrobně informovat. 

riofood

Co je špatně? 

Rychlost projektu, přepálený start, nezkušenost, chyby na stránkách, absence notifikace, neprofesionální copywriting a nevhodné načasování. Nerecyklovatelné plastové krabičky, strašná orientace na stránkách no a nakonce možná i ta chuť a posledním hřebíčkem je poradce - který ztratil soudnost a neschopnost do bílkovinové snídaně narvat alespoň 30g bílkovin. Nenenenenenene. 

Co je dobře

Že mají hned ze startu tak dobrého kritika :-), ale jsou to mladí kluci, tak jim držme palce, že jim to půjde, což se podařilo ve druhém vzorku. 

Co by to chtělo? 

  • zamyslet se nad kritickou ochutnávačkou
  • změnit rozložení stránek
  • zamyslet se nad notifikacemi
  • zavést recyklovatelné kelímky
  • uškrtit copywritera
  • posílit pozici v sociálních sítích a provázat je
  • přijít v jiný kvartál
  • najít nového poradce
  • nejdřív udělat pořádný průzkum trhu v kancelářích - dotazníky made by Google pomohou k pořádné statistice
  • atd.

Co jim nabízím? 

 Rozhovor s tvůrci projektu. Takže pánové, pokud chcete stočit na videorozhovor s hromadou dobře smyšlených otázek, připravte si nervy, čisté košile a protože vizitku máte, tak se ozvěte. Půjdeme do toho. 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio