Sidebar

24
út, říj

BLOGEE
Typography

Domácí jogurt vyrobený pomalém hrnci, v jogurtovači, v troubě a to jen z mléka a trošky mléčných bakterií třeba z jiného jogurtu, to je něco co si musíte vyzkoušet. Čistá chuť bílého jogurtu bez škrobů, barviva a dalších hovadin, které výrobci díky odtučnění do výrobků dávají, aby to mělo nějakou konzistenci. Bohužel se často na etiketu informace o skutečném složení nedostanou.

 

Jogurt je kysaný mléčný výrobek a potravina živočišného původu s nízkým pH a relativně vysokým obsahem bílkovin. Vyrábí se kysáním (fermentací) nejčastěji kravského mléka působením mléčných bakterií. Následkem fermentace je pak přeměna velké části laktózy na kyselinu mléčnou a další látky jako jsou těkavé mastné kyseliny, acetaldehyd, CO2, etanol. Pokles pH daný kyselinou mléčnou způsobí vysrážení mléčných bílkovin.

Víte jak poměrně snadno vyrobíte jogurt v troubě? Nebo na radiátoru? Nepotřebujete jogurtovač, ale jeden poctivý jogurt a litr mléka. Ve městě jsou běžné automaty na mléko, které má rozhodně lepší složení a kvalitu, než to v krabici. Na vesnici si dojděte na statek. 

Ohřejete mléko zhruba na 80°C a necháte vychladnout na 50°C. Přidáte bílý jogurt a nalijete do skleniček. Dáte na plech a šup s tím do trouby, kterou zapnete na 25-35°C a necháte být, dokud jogurty neztuhnou. 

V USA trouby nemají, protože se jejich prezident prohlásil za největší troubu na světě a ostatní troubové se podřídili a změnili své přezdívky. Nicméně USA je v mnohém vepředu a kdo neobjevil Ameriku, objevil jogurtovač. Na crowdfundingové síti Kickstarter nedávno debutoval projekt Yomee.

Sdílená spotřeba

Pohádkoloviny: Crowdfunding

Yomee je pidi jogurtovač určený výhradně pro singles, protože vypadá jako malý mixér, modní doplňek a navíc s mobilní aplikací. Do zásobníku se naleje mléko (kravské, soyové, mandlové, kozí, koní, sloní, lidské..) vloží tabletka, která obsahuje jogurtové kultury a proces může začít.

Tabletka stojí 1 dolar a zvládne se z ní vyrobit dvě porce. Znáte ty kapsle do kávovarů (Dolce Gusto apod.)? Různé příchutě. I jogurty mají své chutě. Nevěříte? Copak je Klasik stejný jako Hollandia? Není a ten rozdíl je jak v použitém mléce, tak kultuře. 

Kapsle na jogurt budou také různé. Možná si nyní říkáte, kdo to koupí, když lze jogurt dělat v troubě. No neznáte cukrkandlpaničky a slečinky z města. Jedná se přeci jen o designový kus a vyrábět si vlastní jogurt je IN. 

Ten totiž osladíte a ochutíte zase jen a jen tím, čemu věříte. Jahody nebo jahodová marmeláda od babičky? Citron nebo med od pana souseda? Máta ze zahrádky, nebo chmel? Žádné konzervanty a tuny cukru. Výhodou Yomee je ta skutečnost, že mléko nemusíte předem nahřívat. Měděná sonda, která se při výrobě ponoří do mléka udělá veškerou práci za vás. Tedy co ještě ve svém telefonu s aplikací od Yomee zvolíte typ jogurtu. Aplikace vás pak informuje o probíhajícím procesu a všech fázích výroby (ohřev, chlazení, inkubace). Ta v Yomee trvá šest hodin a na trhu bude do konce roku 2018, slibují výrobci. 

 

Yomee tablety se vyrábí na Novém Zélandu z nejvyšší možné kvality živé kultury. Tableta si kultury uchová až po dobu 6 měsíců. Tableta se v Yomee při procesu výroby jogurtu rozpustí do 10-ti minut. A jaký že je ten proces? Yomee nejprve vaří mléko po dobu 15 minut. Pak ho zchladí a to za stálého míchání na 46°C, což je ideální teplota pro aktivaci a rozmnožování živých kultur, které se v tomto momentě do mléka dostanou z tablety. Pak při stálé teplotě dochází k samotnému množení kultur a výrobě toho nač čekáte. Jakmile je kouzlo hotovo, Yomee zchladí jogurt na 10 °C. Pak ho buď hned sníte, nebo sníte, kdo by to vydržel.

 

Joomla SEF URLs by Artio